Zelfzorgtip: ga eens wandelen

De 10 000 stappen-mythe

Het is de laatste jaren vaak in media gekomen en nog steeds blijft het de ronde doen: het hele idee dat 10 000 stappen per dag dé oplossing is voor alle problemen. Het aantal stappen werd nogal toevallig bepaald, en dat advies mag je dus echt gewoon negeren. Het belang van bewegen daarentegen is echter wél heel uitgebreid aangetoond in onderzoek.

 

Waarom wandelen?

Bewegen heeft dus een positieve impact op je mentale gezondheid, en wandelen is nu éénmaal een manier van bewegen dat laagdrempelig is en weinig voorbereiding of tijd vergt.

 

Voordelen op je mentale gezondheid

Wanneer onderzoekers zich over de impact van wandelen op mentale gezondheid buigen zijn de resultaten unaniem positief. Dit is waar het zoal een positieve invloed op heeft:

  • Symptomen van depressie en angst nemen af
  • Je humeur verbetert
  • Je ervaart meer liefde voor jezelf
  • Je cognitieve functie verbetert (je onthoudt meer, je kan je beter focussen, ...)
  • Je wordt creatiever
  • Je ervaart minder stress en voelt je vaker ontspannen
  • Je slaapt beter

 

De impact is trouwens echt groter dan je initieel zou vermoeden. Enkele onderzoekers gaven enkele jaren geleden mensen met depressieve symptomen drie verschillende behandelingen: de ene groep kreeg antidepressiva, de andere groep ging meerdere dagen per week wandelen, de derde groep deed een combinatie. Enkele maanden later had de groep die was gaan wandelen (zonder antidepressiva te nemen) nog de minste depressieve symptomen. Dat wandelen kan dus best indrukwekkend zijn, toch?

 

Korreltje zout

Er is géén one size fits all-aanpak, wat betreft mentale gezondheid. Wandelen lost niet miraculeus al je bezorgdheden op. Wandelen is niet helpend indien je jezelf een onrealistisch doel oplegt en het jezelf verwijt, indien je dat doel niet haalt. Dit is ook de hele reden waarom mooie ronde getallen zoals 10000 stappen niet bijdragen aan jouw mentaal welzijn. Kleine successen behalen, en merken dat je lichaam sterk is daarentegen, dat werkt wel heel goed. Het is dus veel beter dat je jezelf oplegt om elke dag een kwartiertje te gaan wandelen, dan dat je jezelf oplegt 10000 stappen te zetten.

 

Veel mensen raden aan te wandelen met oortjes in. Dat kan zeker werken. Ook hierin is het van belang je eigen grenzen en voorkeur te leren kennen. In het begin kan het wennen zijn om even doelloos te gaan wandelen. Na een tijdje geniet je van die gekke voordeur van het huis wat verder in de straat, of van de vogels die je hoort fluiten in het park. Sommige mensen wandelen graag alleen, anderen wandelen graag samen. De ene wandelt graag snel, de andere traag. Bij alles vallen wel voordelen te bedenken, maar het belangrijkste is: doe wat voor jou het beste aanvoelt, want dat is ook hetgeen je volhoudt. 

 

Enkele tips om je op weg te helpen

  • Begin klein: Leg jezelf geen ontmoedigend doel op. Begin met een kwartiertje per dag. Je kan het altijd verhogen zodra je voelt dat het je deugd doet.
  • Wandel samen: Dit is enerzijds motiverend, maar wandelen kan ook een bijzonder therapeutisch effect hebben. Samen wandelen met een vriend, een partner of een gezinslid is een manier van samen zijn waar vaak mooie gesprekken ontstaan. Samen wandelen kan heel erg verbindend zijn
  • Doe kleine aanpassingen: stap een halte vroeger af van je bus, parkeer je auto wat verder, doe even dat kort blokje rond, neem de langere maar mooiere wandelroute, ... 
  • Maak er een gewoonte van: indien je het dagelijks doet, ben je minder snel geneigd dit te vergeten. Het lijkt misschien bijzonder onaangenaam om te gaan wandelen door de regen, maar met de juiste kledij aan, kan dat net één van je mooiste wandeltochtjes zijn.
  • Registreer ergens je wandelproces. Dit kan door een app op je gsm, een smartwatch, of simpelweg een blaadje waar je elke dag op noteert hoe lang je ging wandelen. Het kan je motiveren om te zien hoe snel je hierin groeit.
  • Wees mild voor jezelf: het is niet vreselijk om dit niet te doen, het is simpelweg menselijk.

 

Wandelen is geen vervanging voor therapie

Binnen onze praktijk ondersteunen wij door middel van gesprekstherapie onze cliënten in hun processen. Gesprekstherapie is een belangrijk onderdeel van heling. Het is echter vooral van belang dat jij een leven creëert dat goed is voor jouw mentaal welzijn. Gesprekstherapie is hierin ondersteunend. Binnen Konektis is het ons doel ons zo snel mogelijk, en zo traag als nodig, overbodig te maken. Enkele concrete aanpassingen in je leven, zoals het vinden van manieren om voor jezelf te zorgen, zorgen er ook voor dat een therapeut al snel een ondersteunende functie heeft, maar jij aan het stuur blijft zitten van jouw eigen processen. Indien je hier graag ondersteuning bij krijgt kan je hier terecht bij één van onze therapeuten.

 

Meer van dit?

Yale University ontwikkelde een gratis online cursus "The Science of Well-Being". Indien je de Engelse taal machtig bent is dit zeker een aanrader om te volgen. In deze training wordt aan de hand van inzichten uit de wetenschap aangetoond wat er zoal bijdraagt aan jouw gevoel van geluk.

 

Werken aan je geluk, en daarnaast samen met een therapeut aan de slag gaan met dat wat jou in het leven parten speelt, het is een combinatie dat we jou van harte aanbevelen.