Zelfzorgtip: mindfullness en meditatie

Mindfulness vs. meditatie: wat is het verschil?

Mindfulness en meditatie zijn de laatste jaren alsmaar populairder geworden in de westerse wereld, en ze worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn het andere praktijken, die beiden heel zinvol zijn om te integreren in je leven.

 

Mindfulness

Mindfulness komt uit het boeddhisme en bestaat al meer dan 2500 jaar. Tegenwoordig is het ook erg populair in de westerse wereld omdat onderzoek keer op keer aantoont dat het bijzonder effectief is in het verminderen van stress en angst, het verbeteren van focus en concentratie.

 

Mindfulness is een mentale staat van bewustzijn van het huidige moment, zonder oordeel. Het gaat om aandacht besteden aan je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties op een niet-reactieve manier. Je kan aan mindfulness doen door middel van een formele meditatie, maar je kan bvb. ook mindfulness beoefenen in dagelijkse activiteiten zoals eten, wandelen, dansen, afwassen, ...

 

Meditatie

Meditatie komt uit verschillende culturen en regio's en bestaat eveneens al duizenden jaren. Het kan in spirituele context worden gebruikt, maar het wordt vaak ook losgekoppeld van religie en spiritualiteit. 

 

Meditatie is een mentale praktijk die de geest traint om een staat van kalmte en ontspanning te bereiken. Het gaat om het richten van je aandacht op een specifiek object of activiteit, zoals je ademhaling of een mantra. Meditatie kan in vele verschillende vormen beoefend worden, zoals zittende of wandelmeditatie, geleide meditatie of visualisatie.

 

Het verschil

Beiden zijn gericht op het richten van aandacht. Mindfulness helpt je aanwezig te zijn in het hier en nu, waar meditatie de geest traint om een staat van kalmte en ontspanning te bereiken. 

 

Voordelen van mindfulness

  • Minder stress en angst
  • Meer focus en concentratie
  • Meer zelfbewustzijn en emotieregulatie
  • Betere relaties en communicatievaardigheden

 

Voordelen van meditatie

  • Minder stress en angst
  • Betere slaapkwaliteit
  • Meer gevoelens van kalmte en ontspanning
  • Betere immuunfunctie

 

In je dagelijkse leven mindfulness en meditatie integreren

Begin vooral op een manier dat bij jou passend is. Enkele dagen op stilteretraite gaan zonder enige ervaring in meditatie kan nogal hoog gegrepen zijn, en hoeft zeker en vast geen doel op zich te zijn. Het vermogen om elke dag enkele minuten mindfull een activiteit uit te oefenen kan je leven als ontzettend veranderen. Leg jezelf dus geen doelen op die niet haalbaar voor je zijn, en gun jezelf de tijd om te exploreren wat werkt.

 

Schrijf je in voor een mindfulnesscursus in je buurt. Enkele mutualiteiten organiseren dit bvb. op regelmatige basis voor hun leden aan een interessanter tarief.  In Antwerpen is de mIndfulnesstraining, aangeboden in de stresskliniek van ZNA zeker de moeite waard.

Je kan ook prima van thuis uit aan de slag. Er zijn meerdere geleide meditaties online te vinden. In het Nederlands zijn de "nog 9 minuten" meditaties en de meditaties van Edel Maex zeker aanraders. In het Engels is 40 dagen Mindfulness Daily van Tara Brach en Jack Kornfield zeker het overwegen waard.

 

Mindfulness en meditatie zijn geen vervanging voor therapie

Binnen onze praktijk ondersteunen wij door middel van gesprekstherapie onze cliënten in hun processen. Gesprekstherapie is een belangrijk onderdeel van heling. Het is echter vooral van belang dat jij een leven creëert dat goed is voor jouw mentaal welzijn. Gesprekstherapie is hierin ondersteunend. Binnen Konektis is het ons doel ons zo snel mogelijk, en zo traag als nodig, overbodig te maken. Enkele concrete aanpassingen in je leven, zoals het vinden van manieren om voor jezelf te zorgen, zorgen er ook voor dat een therapeut al snel een ondersteunende functie heeft, maar jij aan het stuur blijft zitten van jouw eigen processen. Indien je hier graag ondersteuning bij krijgt kan je hier terecht bij één van onze therapeuten. Mindfulness en meditatie worden ook sterk aanbevolen door onze seksuologen bij Konektis omwille van de positieve impact van deze praktijken op seksualiteit en intimiteit. Hierover lees je meer in de andere blogpost.

 

Meer van dit?

Yale University ontwikkelde een gratis online cursus "The Science of Well-Being". Indien je de Engelse taal machtig bent is dit zeker een aanrader om te volgen. In deze training wordt aan de hand van inzichten uit de wetenschap aangetoond wat er zoal bijdraagt aan jouw gevoel van geluk.

 

Werken aan je geluk, en daarnaast samen met een therapeut aan de slag gaan met dat wat jou in het leven parten speelt, het is een combinatie dat we jou van harte aanbevelen.