3 boeken die je relationele en seksuele leven veranderen

De vraag die geregeld tot bij mij komt: "Welke boeken raad ik aan over relaties en seksualiteit?"

Een vraag die soms wordt gesteld aanvullend op therapie, maar ook daarbuiten, door mensen die om verschillende redenen niet in therapie stappen, op dat moment. 

 

Een vraag die ik dus ook heel graag beantwoord, want ik geloof dat iedereen het recht heeft op de juiste kennis en tools om zelf aan de slag te gaan met je relationele en seksuele leven! 

 

Er bestaan ook echt heel wat goede boeken die je leven letterlijk kunnen transformeren. Deze drie horen voor mij volop in deze categorie en indien ik er maar drie zou moeten uitkiezen zouden het exact deze drie zijn!

 

Dus... Sta me vooral toe om het mezelf even lekker makkelijk te maken en in deze blogpost de drie boeken op te lijsten die voor mij absolute must reads zijn wat betreft relaties en seksualiteit!

 


Op nummer 1 staat bij mij met stip: Houd me vast van Sue Johnson

 

Eerlijk is eerlijk. Dit is - by far - het boek dat ik het vaakst aanbeveel om te lezen aan iedereen die met vragen en/of bezorgdheden zit over relaties. Het boek baseert zich dan ook op de grondbeginselen van de emotion focused therapy. De therapievorm waarop wij ons baseren in onze therapie bij volwassenen. 

 

Waarom?

Emotion forced therapy (EFT) is dé therapievorm waarbij onderzoek keer op keer uitwijst dat het ontzettend succesvol is. Er zijn heel wat boeken van EFT voor therapeuten, die wij dan ook gretig verorberd hebben. Dit boek is er ééntje dat ook door therapeuten wordt gelezen, gewoon omdat het zo ontzettend goed - en boenk erop - is! Het is echter zo toegankelijk dat dit boek vooral ééntje is voor koppels en voor individuen. Mensen die de patronen in hun relatie willen herkennen, zichzelf beter willen leren kennen als persoon die in relaties staat tot anderen. Mensen die willen begrijpen waarom bepaalde ruzies zich keer op keer herhalen in relaties, en waarom er nu eigenlijk een klinkende ambras kan ontstaan omdat één van beiden de wasmachine niet heeft ingeladen. 


Vervolgens deel ik graag hét boek dat mij voor het eerst stil deed staan bij de functie van relaties en seksualiteit in 2006: Erotische intelligentie van Esther Perel

 

Esther Perel is een Belgische vrouw die in New York een succesvolle seksuologenpraktijk heeft uitgebouwd. Ik vind haar geniaal! Ze heeft praten over seksualiteit op een heel toegankelijke manier wereldwijd op de kaart gezet! Het boek dateert uit 2006. Ik las het toen als 18-jarige en raad het sindsdien aan cliënten en vrienden aan. Waarover gaat het nu eigenlijk? Het is een heel herkenbaar boek dat exploreert waarom de passie uit relaties schijnbaar weg lijkt te ebben, en hoe je deze tendens weer kan omkeren. Een gesprekje van een uur met de vrouw kost zo'n kleine 1000 dollar. Haar boek heeft al en geluk een minder 'pijnlijk prijskaartje, en durf ik daarom ook in alle eer en geweten aanbevelen. Wil je nog wat meer weten waar het boek over gaat? Bekijk dan zeker eens haar TED-talk

 

Ze heeft trouwens ook een geniaal boek over overspel: Liefde in verhouding


Wanneer het over boeken, specifiek over seksualiteit gaat, beveel ik heel erg sterk het boek Kom als jezelf van Emily Nagoski aan.

 

Emily Nagoski is een seksuoloog-onderzoeker. Ze baseert zich, net als ik, voor een heel groot stuk op wetenschappelijk onderzoek. EN, ze vertaalde het in een grappig, geweldig, leesbaar, alles behalve doodsaai, boek. Ik vind het zalig! Indien  dit verplichte literatuur zou zijn op de schoolbanken, dan zou ik over enkele jaren een carrièreswitch moeten maken. I love my job, maar oh wat zou ik het elke vrouw zo hard gunnen! Ik zou het elke vrouw aanraden om hun eigen lichaam te leren kennen, om te beseffen hoe opwinding, lust, orgasmes, ... werkt. (Niet enkel aan vrouwen trouwens, maar dit boek is er wel ééntje voor vrouwen!)

Ik zou zo hard aan iedereen gunnen om zichzelf ten volle te aanvaarden. Exact zoals je bent.  Nagoski draagt daar met haar boek volop aan bij! Een must read voor elke vrouw if you ask me.

 

Veel leesplezier!!!!

Cindy

 

PS: Je kan deze boeken waarschijnlijk vinden in je plaatselijke bibliotheek! Naar mijn ervaring zijn dit echter boeken die je leest, en blijft herlezen!. Boeken waar je graag los in gaat met een markeerstift in de hand, dingen bij schrijft, vol plakt met post-its. Noem maar op! De linkjes in deze blogpost sturen je door naar het boek op bol.com. Feel free om ze elders aan te schaffen of ze toch eerst even bij de bibliotheek uit te proberen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.