kenniscentrum - specifiek voor kinderen

(Deze pagina wordt nog volop uitgewerkt dus neem geregeld eens opnieuw een kijkje voor updates)

 

Binnen onze praktijk ontmoeten we veel ouders. Voor gratis en kortdurende psychotherapeutische begeleiding voor kinderen van 10 tot 20 jaar verwijzen we vaak door naar TEJO, waar Cindy voordien ook werkte als vrijwillig psychotherapeute.  Daarnaast zijn er ook heel wat kinderboeken en/of andere bronnen die we specifiek aanbevelen. 

 

deze pagina is in opmaak en wordt geregeld aangevuld

 

 

Topic: gemis, scheiding, verlatingsangst en/of rouw?

 

Hoe Victor het varken uit de tranenrivier ontsnapte - Anne Westcott
Voor kinderen van 4 tot 10 jaar

Victor het varken woont in een nieuw huis en bij een nieuw gezin, maar hij mist zijn vorige gezin. Op zijn eerste schooldag schreeuwt een klasgenoot tegen hem en dan wordt alles hem te veel. Hij moet verschrikkelijk huilen. Hij huilt maar door en al gauw vormen zijn tranen een rivier waarin hij wordt meegesleurd! Een wijze aap ziet Victor, maar hij is te ver weg. Kan hij Victor helpen verborgen krachten in zichzelf te vinden om de tranenrivier te overleven? Dit therapeutische prentenboek is geschreven om kinderen van 4-10 jaar en volwassenen te laten praten over gescheiden zijn van mensen van wie je houdt of als je die verliest. Het onderzoekt hoe moeilijke ervaringen invloed kunnen hebben op hoe je lichaam voelt en hoe het op dingen reageert. Na het verhaal staan eenvoudige adviezen voor volwassenen, waarmee ze hun kind kunnen helpen.


Ik laat je nooit los
Voor kinderen van 4 tot 10 jaar

Als Lisa en Julius tijdens een stormachtige nacht niet kunnen slapen, vertelt hun moeder het magische verhaal van het onzichtbare draadje. Een draadje waardoor je altijd verbonden bent met iedereen van wie je houdt. Ik laat je nooit los geeft kinderen een bijzondere en hartverwarmende boodschap mee, die troost biedt in onzekere tijden. Hét boek om voor te lezen bij verlatingsangst, scheiding of verlies.

 


Een boom vol herinneringen
Voor kinderen van 4 tot 10 jaar

In 'Een boom vol herinneringen' heeft Vos een lang en gelukkig leven gehad, maar nu is hij moe. Hij zoekt een mooi plekje uit in het bos en valt in slaap. Voor altijd.

De andere dieren in het bos missen hun vriend en komen bij elkaar om mooie herinneringen aan Vos op te halen. Zonder dat ze het doorhebben, begint er een klein plantje te groeien op de plek waar Vos onder de sneeuw ligt. Bij elke herinnering wordt het plantje groter en mooier, tot er een enorme boom midden in het bos staat. Een boom vol herinneringen aan Vos.

Dit prachtige prentenboek over rouw is een mooi aanknopingspunt om met kinderen vanaf 4 jaar te praten over de dood en herinneringen.

 

Topic: voelen, gevoelens, emoties

 

Film Inside Out (binnenstebuiten)
Te streamen op Disney TV

 

Deze wordt door psychologen aanbevolen voor kinderen omwille van enkele belangrijke redenen. Ten eerste helpt de film om complexe emoties op een begrijpelijke en toegankelijke manier voor te stellen. Dit bevordert het emotionele bewustzijn en begrip bij kinderen. Ten tweede toont de film hoe verschillende emoties, zoals vreugde en verdriet, samen kunnen werken en beide belangrijk zijn voor de menselijke ervaring. Dit helpt kinderen om een meer gebalanceerd beeld van emoties te ontwikkelen. Ten derde biedt 'Inside Out' een platform voor ouders en opvoeders om met kinderen te praten over gevoelens en emoties, wat bijdraagt aan een betere emotionele ontwikkeling. Ten slotte worden thema's als verandering en aanpassing op een positieve manier benaderd, wat kinderen kan helpen bij het navigeren door hun eigen levensveranderingen.

links naar bol.com zijn affiliate links. Dit betekent dat we een klein percentage kunnen ontvangen bij aankoop. Voel je vrij om elders te zoeken naar goedkopere of gratis alternatieven, zoals de bibliotheek.