kenniscentrum - specifiek voor professionals

(Deze pagina wordt nog volop uitgewerkt dus neem geregeld eens opnieuw een kijkje voor updates)

 

Ben je een beginnend professional? Of ben je best al een ervaren professional, maar kan je wel wat opfrissing gebruiken over topics zoals trauma, seksualiteit, inclusiviteit, gender, ...?

 

De slagzin van Cindy (onze praktijkcoördinator) is niet voor niets: "Natuurlijk kan je het alleen doen. Dat betekent echter niet dat je het alleen moet doen." Binnen onze praktijk delen we onze expertise en kennis continu met elkaar, waardoor we allen als professional blijven groeien en leren van elkaar. Op deze pagina delen we ook graag met jou heel wat bronnen die ons inspireren. 

 

deze pagina is in opmaak en wordt geregeld aangevuld

 


Boek in de kijker, januari 2024:

TRAUMA EN HERSTEL: DE GEVOLGEN VAN GEWELD - Judith Lewis Herman

Onze relatietherapeut Werner Smets las dit boek reeds toen het uitkwam in de jaren '90 (1992 om exact te zijn) wanneer hij begon te werken met gezinnen en koppels waar er sprake was van geweld. Bijna 30 jaar later las Cindy Druyts (onze klinisch seksuologe met een specialisatie in trauma) hetzelfde boek. Beiden raden jou dit boek van harte aan omdat Herman op een prachtige, en to the point manier, in kaart brengt wat complex posttraumatisch stressstoornis is en welke invloed de sociale context hierop heeft. Ze bekijkt geweld (politiek, economisch, fysiek, seksueel, emotioneel, ...) als een maatschappelijk probleem dat vooral consequent onderschat wordt. In plaats van cPTSS krijgen nog steeds, tot op de dag van vandaag, mensen andere labels toebedeeld. Gedrag, symptomen, bezorgdheden, ... van mensen worden nog steeds niet beschouwd als logische aanpassingen aan het langdurig ervaren van onveiligheid. We doen dit binnen onze praktijk bewust wel. Dit boek weet in essentie samen te vatten waarom complex trauma iets is wat elke professional die werkt met mensen zou moeten weten.  Het is trouwens ook in dit boek dat Herman de term cPTSS introduceerde. 30 jaar later is de diagnose nog steeds niet opgenomen in de DSM V.  Wanneer Cindy aan dit boek begon, pakte ze er al snel haar markeerstift bij om de belangrijke passages te markeren. Ze merkte al snel op dat ze vaak de hele pagina wou markeren en er nog een uitroepteken of 3 naast zette. Een aanrader dus. 

links naar bol.com zijn affiliate links. Dit betekent dat we een klein percentage kunnen ontvangen bij aankoop. Voel je vrij om elders te zoeken naar goedkopere of gratis alternatieven, zoals de bibliotheek.