De impact van meditatie en mindfulness op seks

Seksualiteit wordt heel sterk beïnvloed door aandacht. Indien je veel stress of angst ervaart, is het bijzonder moeilijk om aandacht te blijven schenken aan seksualiteit. Het is dus niet geheel onlogisch dat stress, angst en je humeur elementen zijn die een grote impact kunnen hebben op je seksuele leven. 

Mindfulness en meditatie dragen bij aan een fijner seksleven. Hieronder leggen we jou graag uit hoe dat komt.

 

Mindfulness en seksualiteit

Mindfulness is de praktijk van aanwezig zijn in het moment, zonder oordeel of afleiding. Wanneer we mindfulness toepassen op onze seksualiteit, worden we ons meer bewust van onze fysieke sensaties, gedachten en emoties. Deze verhoogde bewustwording kan leiden tot een groter gevoel van plezier en intimiteit met onze partners. Het kan je ook fysiek intenser laten genieten van dat wat je voelt in je lichaam. Mindfulness kan ons ook helpen effectiever te communiceren met onze partners. Door tijdens seksuele ervaringen aanwezig en attent te zijn, kunnen we beter begrijpen wat onze partner nodig heeft en verlangt. Dit kan leiden tot een diepere verbinding en meer bevredigende seksuele ervaringen.

 

Meditatie en seksualiteit

Meditatie is een praktijk die inhoudt dat we onze aandacht richten op een specifiek object, zoals onze ademhaling of een mantra. Wanneer we mediteren, komen we in een staat van ontspanning en kalmte die stress en angst kan verminderen. Dit kan dus zeker nuttig zijn indien je seksuele leven niet helemaal loopt zoals je wenst, en stress en angst hier wel een rol in spelen. Naast het verminderen van stress kan meditatie ook ons algehele gevoel van welzijn verhogen. Wanneer we ons meer ontspannen en positief voelen, zijn we meer geneigd om seksuele activiteiten te ondernemen en meer plezier te ervaren.

 

Specifieke praktijken uit mindfulness en meditatie die kunnen worden toegepast op seksualiteit

  • Mindful ademen: Focussen op onze ademhaling tijdens seksuele ervaringen kan ons helpen aanwezig te blijven en bewust te zijn van onze fysieke sensaties.
  • Body Scan: Een paar momenten nemen om ons lichaam te scannen op spanning of ongemak kan ons helpen te ontspannen en meer bewust te worden van onze fysieke sensaties.
  • Loving-kindness meditatie: Deze praktijk houdt in dat we liefde en vriendelijkheid naar onszelf en onze partners sturen, wat ons kan helpen ons meer verbonden en intiem te voelen.
  • Sensate focus-oefeningen: Deze oefeningen houden in dat we ons richten op fysieke sensaties zonder de verwachting van een orgasme, wat ons kan helpen ons meer bewust te worden van ons lichaam en het lichaam van onze partner. Deze oefeningen focussen zich in de eerste plaats ook niet op de genitaliën, waardoor je je eigen lichaam, maar ook dat van je partner, intenser kan leren kennen.

 

De seksuologen binnen onze praktijk kunnen jou ondersteunen om je seksuele leven vorm te geven op een manier dat voor jou juist voelt, door middel van gesprekstherapie. Indien je dat fijn vindt kunnen onze seksuologen ook zeker huiswerkopdrachten meegeven, met onder meer oog voor mindfulness en meditatie.