Konektis is een therapeutisch expertisecentrum. De professionals werkzaam binnen Konektis hebben zich op verschillende manieren geschoold binnen de psychologie, alsook vanuit diverse therapiestromingen. Hieronder kan je wat meer informatie vinden over deze diverse therapievormen, en wie zich hierin gespecialiseerd heeft. Binnen ons team organiseren we interne opleidingen, waardoor we ons allen verdiepen in deze diverse vormen, zodat we op maat van onze cliënten kunnen werken.


Emotion Focused Therapie

Deze therapievorm, ontworpen door Sue Johnson, is een therapievorm met bijzondere aandacht voor emoties en hechting. Wat deze therapie uniek maakt is dat onderzoek consequent aantoont dat dit binnen de psychologie één van de meest succesvolle therapievormen blijkt te zijn. Als therapeuten staan wij stil bij wat je voelt, en duwen we letterlijk soms op de pauzeknop, zodat jij dichter bij de gevoelens kan komen waar je alleen liever niet bij stil staat. Hechting vertelt iets over de manier dat je naar jezelf kijkt, maar ook hoe je naar anderen kijkt. Vaak gaan we hiervoor terugkijken naar je kindertijd, maar net zozeer naar je huidige relaties. 

Cindy, Werner en Frederique zijn geschoold in deze therapievorm. Cindy specialiseerde zich aanvullend in de level 1-training van EFIT (emotionally focused individual therapy). We zijn in diverse therapievormen geschoold, maar deze therapie is een vorm waarvan we keer op keer aan de lijve mogen ondervinden hoe krachtig het is, en hoe we onze cliënten hierdoor nog beter kunnen ondersteunen in hun processen.

 

Dit YouTube-filmpje schetst wat emotionally focused therapy zo bijzonder en succesvol maakt.

Polyvagaal Theorie

Cindy en Werner volgen geregeld opleidingen binnen de polyvagaal theorie. De polyvagaal theorie, ontwikkeld door neurowetenschapper Stephen Porges, biedt ontzettend waardevolle inzichten over de relatie tussen wat er in je zenuwstelsel gebeurt, wanneer er sprake is van stress of trauma. Het biedt handvaten om te begrijpen waarom je soms heftig, of net heel erg gelaten, reageert. De polyvagaal theorie geeft een wetenschappelijk onderbouwd kader waardoor je je eigen beter leert begrijpen, je emoties beter leert reguleren en je met meer mildheid en liefde naar jezelf en anderen leert kijken. 

We raden je van harte aan dit Engelstalig YouTube-filmpje te bekijken indien je hier graag meer over leert.

Contextuele Therapie

Werner is geschoold in deze therapievorm.
Contextuele therapie kijkt, zoals het woord het al doet vermoeden, naar de context. Vanuit deze therapie kijk je naar patronen die zich herhalen door de generaties heen, wat de rol van je ouders/kinderen is en hoe het komt dat net de mensen die je zo graag ziet, minder liefdevolle reacties van je krijgen.

Hier kan je een YouTube-filmpje vinden over contextuele therapie van Nagy.

Positieve Psychologie

Binnen de positieve psychologie ligt de focus op de hulpbronnen en positieve ervaringen van individuen, zonder voorbij te gaan aan dat wat pijn en verdriet bezorgd. 

Frederique en Cindy verdiepten zich beiden vanuit een interesse in de positieve psychologie in deze visie, en passen hier geregeld elementen uit toe tijdens hun therapie.

 

Hier kan je een TED-talk vinden van Martin Seligman over Positieve Psychologie

Existentieel Welzijnscounseling

Cindy volgde een online opleiding aan de KU Leuven bij Mia Leijssen in existentieel welzijnscounseling. De opleiding hecht bijzondere aandacht aan existentiële thema's waarbij wordt gekeken naar persoonlijke groei en het inzetten en herkennen van je eigen veerkracht en hulpbronnen. Het is een combinatie van existentiële, positieve en humanistische psychologie.

 

Hier kan je een YouTube-filmpje raadplegen over existentieel welzijn van Mia Leijssen.

Interactionele vormgeving

Cindy heeft een meerjarige opleiding gevolgd in de interactionele vormgeving: een integratieve psychotherapeutenopleiding, waar de interactie tussen handelen, denken en voelen centraal staat. Deze stroming combineert diverse therapeutische stromingen, om zo op maat van cliënten te kunnen werken.

Seksuologie

Cindy en Frederique hebben zich beiden tijdens hun master in de seksuologische wetenschappen aan de KU Leuven verdiept in seksuologie. Seksuologische therapie is gesprekstherapie met aandacht voor gender- en seksualiteitsvragen. Deze therapie kan gepaard gaan met huiswerkopdrachten. Binnen Konektis werken beiden seksuologen met oog voor het gehele verhaal, en niet louter de seksuele vraag.

Traumatherapie

Werner en Cindy verdiepen zich door middel van opleidingen in diverse vormen van traumatherapie bij internationale experts zoals Gabor Maté (Compassionate Inquiry), Peter Levine (Somatic Experiencing), Janina Fisher, Pat Odgen, Bessel van der Kolk, Ingrid Hermann, Jeffrey Rutstein, ...

Deze mensen hebben met elkaar gemeen dat ze geweldige boeken schrijven die we jou van harte aanbevelen, maar tevens ook dat ze stilstaan bij de wisselwerking tussen je lichaam en geest. Iets wat in Vlaanderen jammer genoeg minder aandacht krijgt in therapeutische stromingen.

 

We delen hier alvast graag enkele filmpjes van de eerder genoemde mensen: